maanantai 26. tammikuuta 2009

Sitsit.

Wikipediassa kerrotaan sitsien olevan akateeminen pöytäjuhla, jossa on tapana syödä, juoda, laulaa juomalauluja, pitää puheita ja mahdollisesti seurata ohjelmaa. Sitsaamista harrastavat Wikipedian mukaan lähinnä yliopisto-opiskelijat, joihin siis itse lukeudun, mutta olen kyllä kuullut juttua, että täällä Turussa sitsaavan amk-opiskelijatkin.

Oman ainejärjestöni sitseillä on tapana nauttia kolmen ruokalajin illallinen sekä kahvi ja punssi(/konjakki). Sitseillä on myös tarkat säännöt, joiden noudattamatta jättämisestä seuraa rangaistus. Rangaistus tarkoittaa laulu/runo/draama/tms-esityksen esittämistä muille sitsaajille.

Sitseille saavutaan aina ajoissa. Myöhästyjiä rangaistaan armottomasti! :D Sitseillä istutaan valmiiksi plaseeratuilla paikoilla. Pöytäseurueelle esittäydytään, jos ei olla ennestään tuttuja. Ruokailu aloitetaan vasta, kun sitsimestari antaa luvan. Tämänkin säännön rikkomisesta seuraa rangaistus. Kun sitsimestarilla, tai joillakin sitsaajista on puheenvuoro, muut ovat hiljaa. Luvatta pulisemisesta tai muusta rettelöinnistäkin rangaistaan.

Sitseillä lauletaan paljon. Perinteisesti ruoka syödään kylmänä ja juomat juodaan lämpimänä. Vessassa saa käydä vaan tauolla. Tämänkin säännön rikkomisesta rangaistaan. Rangaistuksena joutuu yleensä esittämään vessareissun musiikkinäytelmänä tai muuta vastaavaa...

Lämpimän ruuan nauttimisen jälkeen voidaan huutaa esiintyjiä pöydälle. Tämä tapahtuu hakkaamalla pöytää ja laulamalla: "Vi vill ha xxxx på bordet"...! Uhri esittää pöydällä seisten haluamansalaisen esityksen.

Sitsaaminen on hurjan hauskaa ja loistava tapa tutustua opiskelijatovereihin rennommissa merkeissä.

Yleensä ainejärjestömme sitseillä pukukoodi on pikkumusta tms. juhlava asu. Viime torstaina meillä olikin siis erittäin poikkeukselliset teemasitsit. Teeman valitsi hallitus, mutta ehdotuksia saivat tehdä jäsenet. Voittanutta ehdotusta kuvailtiin näin:

"Kyllä se näin on, että kolmas sortokausi on alkamassa, kun toverit Vladimir ja Dmitri kääntelevät kaasuhanojaan! Miksipä ei siis juhlistettaisi uutta aikaa ja totuteltaisi samalla tulevaan ottamalla sitsien teemaksi Venäjä? Juomina luonnollisesti vain kuohuviiniä ja vodkaa, tarjolla venäläistä ruokaa (ehkä jopa kaviaaria) ja pukeutumiskoodi seuraava: miehet ökyrikkaita oligarkeja ja naiset tietenkin oligarkien esteettisesti turboahdettuja bimbosupermallityttöystäviä! Kuohuviini ja vodka virtaavat ja loppuillasta lauleskellaan kaikki kaulatusten vanhoja työväen lauluja, muistellen vanhaa hyvää Stalinin aikaa! Oi autuutta! Pieni punainen kirja käteen ja menoksi!"

Kysessä olivat siis Venäjä-sitsit, jotka olivat tähänastisista sitseistäni (taisivat olla kuudennet...) hauskimmat.

Tässä kuvaa Gina Tricot -painotteisesta sitsiasustani:


Vasemmalla istuva kaveri oli myöskin asioinut Ginassa. :D

Kuvassa siis Ginan kaksiosainen mekko alesta 4,90€ ja tuo karvasysteemi myöskin Ginasta 4,90€. Kengät ne UFFilta ostetut nahkasaappaat, leggarit varmaankin Anttilasta ja "hieno" piraatti-Vuitton mistäpä muualtakaan kuin Tallinnasta. :D

Joillakin oli myös aivan huikean upeita karvahattuja yms. teemaan sopivia asusteita. Oli hauskaa juhlia, kun kaikki olivat panostaneet pukeutumiseen ja esityksiä ja laulujakin oli harjoiteltu teeman mukaisesti.

Sellaista tällä kertaa. Millaisia sitsejä teillä päin harrastetaan? Tai vaihtoehtoisesti, jos et opiskele, niin millaisissa pukujuhlissa/naamiaisissa/tms. olet ollut?

-C

P.S. Toivon, että kukaan ei tulkitse tuota Venäjä-teemaa mitenkään rasistiseksi eikä liioin pukeutumistani. Jos kyseessä olisivat olleet Suomi-sitsit, olisin mennyt tuulipuvussa ja vyölaukussa, ilman meikkiä... :D

Ei kommentteja: